Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
CETTRA, s. r. o. Menu

Nové radiostanice Motorola MOTOTRBO™ R2 nahrazují končící DP1400

27. 5. 2024

Nové vysílačky Motorola R2 nahrazují končící Motorola DP1400

 

Oblíbené a v Česku za poslední desetiletí nejprodávanější ruční vysílačky Motorola MOTOTRBO™ DP1400 končí. Výrobce Motorola Solutions je přestal vyrábět a nyní se doprodávají skladové zásoby. Jako modernizovanou náhradu za oblíbené jednoduché radiostanice DP1400 se nově dodává typ Motorola MOTOTRBO™ R2.

Pojďme se tedy podívat co mají nové Motorola R2 s končícími DP1400 společného, v čem se liší.

Stejně, jako když před deseti lety končila Motorola CP řada, mělo mnoho uživatelů tehdy velmi rozšířených vysílaček Motorola CP040 obavy, jak a čím budou nahrazovány. Motorola přišla s typem DP1400, který měl hardware nové generace umožňující digitální (DMR) provoz. Výhodou byl stejný tvar staré a nové vysílačky, a tedy možnost použití stejných baterií i nabíječů. Stejné byly i náhradní antény shodné i s typy vysílaček vyráběnými někdy od devadesátých let. Stejný byl i audio konektor pro připojení externích sluchátek, mikrofonů atd. Přechod mezi generacemi tehdy proběhl velmi hladce.

srovnání vysílaček Motorola DP1400 a Motorola R2
Design sice odkazuje na končící DP1400, konstrukce je však již od základu jiná. Tělo radiostanice R2 je tenčí, několik milimetrů ubylo ve všech směrech. Co je významné, je úspora na váze více jak 60g.

Nyní, po deseti letech přichází Motorola Solutions opět s modernizací v segmentu nejprodávanějších ručních profesionálních vysílaček. Design sice odkazuje na končící DP1400, konstrukce je však již od základu jiná. Tělo radiostanice R2 je tenčí, několik milimetrů ubylo ve všech směrech. Co je významné, je úspora na váze více jak 60g.

Změna tvaru ale již neumožňuje použití stejných baterií s přecházejícími typy Motorola DP1400 a CP. Baterie Li-Ion je v základním provedení setu vysílačky Motorola R2 dodávána s kapacitou 2300mAh, volitelně je možné za příplatek dodat tenkou 2100mAh baterii PMNN4600.

Baterie už nadále nebudou zaměnitelné se staršími typy, ale dobrou zprávou je zachování stejných nabíječů. Nová vysílačka Motorola MOTOTRBO™ R2 je dodávána se stejným stolním nabíječem, jaký znají uživatelé starších DP1400. A tentokrát není nutné v nabíjecím stojanu otáčet adaptér pro možnost baterie rozdílné kapacity. Pro nabíjení R2 je stejně tak možné použít původní vozidlový nabíječ, nebo dokovací stanici s 6ti pozicemi používaný pro DP1400, nebo Motorola CP řadu.

Motorola R2 nabíječe

Stejný je i klasický dvojitý jack audio konektor pro připojení externího audio příslušenství jako jsou oddělené reproduktory s mikrofony, sluchátka, nebo náhlavní soupravy. Stejné audio příslušenství je možné sdílet mezi typy. S novou řadou Motorola R2 se rozšířila řada oddělených reproduktorů s mikrofonem. Nový reproduktor s mikrofonem typ PMMN4148 má design odkazující na nové řady vysílaček. Je však i znatelně tenčí a s tím jde i nižší hmotnost. Lépe se tedy nosí a jde samozřejmě použít i pro starší typy vysílaček, používajících stejný audio konektor.

Shodu R2 s DP1400 je možné ještě nalézt v přítomnosti microUSB konektoru pro programování, stejný je i software pro nastavování těchto vysílaček (CPS).

V čem není shoda, je použití nového typu antén, které jsou shodné s radiostanicemi Motorola DP2000 a DP4000 řady, stejné používají i nové radiostanice Motorola řady R7. S těmito typy R2 sdílí i klipsy na opasek, které se nasazují na baterie.

Antény z DP1400 není možné pro nové R2 použít, není možné použít ani klipsy.

 

Funkčně je nová Motorola R2 velmi podobná končící DP1400. Dodává se ve verzi R2 analog, nebo R2 digital/analog. Obě varianty jsou hardwarově shodné, verze R2 analog má však neaktivní možnosti nastavení digitálního provozu. Tyto funkce je možné aktivovat dokoupením licence. Pro aktivaci digitálního provozu je nutné použít licenční klíč s jiným označením, než je používán pro DP1400.

Nová Motorola R2 však nabídne funkčně víc. Má sice stejný 16 kanálový přepínač jako DP1400, ale je tady možnost nastavení a použití 4 zón, kde každá ze zón dovoluje přiřazení až 16 kanálů. Nová Motorola R2 tedy dovoluje využití až 64 kanálových pozic díky přepínání mezi 4 zónami s 16 kanály.

Druhou výraznou změnou je možnost použití pokročilého 40bit šifrování v digitálním provozu. Tato možnost není dostupná v základní konfiguraci radiostanice Motorola R2 digital/analog, ale je možné ji aktivovat po zakoupení licenčního klíče. Končící DP1400 tuto vyšší úroveň šifrování provozu nenabízela ani za příplatek.

 

Kromě nastavitelných parametrů se nová Motorola MOTOTRBO™ R2 vyznačuje citlivější přijímačem 0,18uV/0,16uV (analog/digital) v porovnání s 0,22uV/0,19uV u DP1400. To znamená, že R2 bude mít větší dosah než končící Motorola DP1400.

S novým typem jednoduché vysílačky pro každodenní pracovní použití došlo k vylepšení odolnosti. Motorola R2 má krytí IP55 a je tedy odolnější vůči tryskající vodě ze všech směrů a odolá jí, i pokud stříká z trysky.

 

Přidat nový komentář

Osobních údajů

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.